Bredbart smörgås-smör

Är du trött på smör och Bregott som är stenhårt och omöjligt att breda på smörgåsen?
Gillar du inte de konstgjorda margarinerna som är fulla med kemikalier?

Nu när frysen var rensad var det dags att göra en ny omgång smör, eller rättare sagt smörgås-smör.
Följ bara beskrivningen, det är jätteenkelt och otroligt gott!

Ingredienser: ½ kg smör, rapsolja, havssalt och vatten.
Ta fram elvispen, eller hushållsassistenten om du har vispar till den,
en stor bunke, och kanske en våg om du vill göra på annan mängd smör.
Till ett kilo smör behövs ca 5 dl vatten och 5 dl olja, men jag gör det i två delar då det blir förmycket att vispa annars. Så halv sats blir ½ kg smör, 2½ dl rapsolja och 2½ dl vatten.

mat623-1

Tag ½ kg rumsvarmt smör, och börja vispa tills det vitnar.

mat623-2

Värm en del av vattnet och lös upp havssaltet i det, jag gillar salt och brukat ta drygt ½ tesked.
Tillsätt saltvattnet i ett par omgångar och vispa hela tiden. Det är inte svårt att få smör och vatten att blandas, men det skvätter lätt om du häller i allt vatten på en gång.
Tillsätt resten av vattnet och sedan den kylskåpskalla oljan i ett par omgångar, vispa hela tiden.

mat623-3
Välj gärna en ekologisk kallpressad rapsolja av god kvalitet, tänk på att du inte vill ha en olja med stark egen smak utan en mild som bara hjälper till att framhäva smörsmaken.
Nu har du en trögflytande smörblandning, Den är ibland mer rinnig men det är inget att oroa sig för, den stelnar i kylskåpet. Hur trög eller rinnig smeten blir beror på hur varma respektive kalla de olika ingredienserna är.

mat623-4

Häll nu upp smörblandningen i lämpliga burkar. Välj gärna trevliga burkar som du vill ställa fram på frukostbordet.
Ställ in en burk med smör i kylskåpet att stelna, och de andra burkarna ställer du i frysen.

Det här är ett smör som du kan breda på smörgåsen utan problem och du kan STEKA i det (vilket man aldrig ska göra i margarin). Dessutom är det riktigt GOTT!!
(OBS! Du bör inte baka med detta, eftersom det innehåller vatten kan proportionerna i receptet bli fel).

Vill du vara riktigt lyxig och göra som en del gourmet-restauranger?
Byt ut en del av vatten och rapsoljan mot vispgrädde eller gräddfil!!
Garanterat smaskens, men valet är ditt.

mat623-5

Själv valde jag att den här gången finhacka rosmarin i en liten dela av smöret, den burken är underbar att ta fram till grillade grönsaker och kött.
Du kan experimentera med olika kryddblandningar och spara kryddsmöret i frysen. Perfekt att ta fram nu i sommar till alla grillstunder.

Lycka till!

/T

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,