Prov-bak

På vägen hem från min senaste foto-tur besökte jag Warbro Kvarn, den ligger strax utanför Katrineholm. Besöket var lite spontant och jag hade inte tagit reda på om kortbetalning fungerade, men det är fantastiskt så mycket man får ihop när man räknar alla mynt och tömmer bilens parkeringskassa.
Jag blev väl omhändertagen fick handla för alla småpengar jag lyckats skramla ihop och kom därifrån med flera sorters mjöl, gårdens egna ägg, musli och matdinkel.

Väl hemkommen slog baklusten till, det är evigheter sedan jag bakade matbröd sist så en mjukstart var behövligt.

bröd-1

Ett grovt bikarbonatbröd får bli första baket, beräknat för 1 limpa.

2 dl grovt rågmjöl
3 dl ljust Dinkelmjöl
2 dl havregryn
1 dl solrosfrön
2 tsk bikarbonat
1 tsk havssalt
4 dl filmjölk
Jag blandar ihop degen i assistenten, den ska vara rätt lös. Sedan måste jag som alltid experimentera lite, så degen delas upp i två lika delar.
I den ena tillsätter jag ett rivet äpple, kanel och 6 hackade katrinplommon,
i den andra en riven morot och ½ dl hackade russin.

Båda degarna läggs i smörade formar, morotslimpan får sesamfrön ovanpå, in i ugnen på 175 grader i ca 60 minuter (ingen varmluft).

bröd-2

Limporna har bara halv höjd eftersom jag delade degen men det är okej tycker jag eftersom jag nu bara testar smaker.
Den ljusa limpan är morotsbrödet, den mörka är äppelbrödet.
Äppellimpan är lite kompaktare och fukten från äpplet hade kanske behövt lite mer mjöl, men brödet är smakrikt och saftig.
Morotslimpan är lite luftigare, smaken är god med en fin sötma.
Båda passar utmärkt med salt smör eller en bit stark ost på, och en kopp kaffe.

Morotslimpan går in i min receptsamling, äppelbrödet ska nog ändras lite till nästa bakning.

/T

 Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,